Melojan varusteet: mitä mukaan kajakkiretkelle?

Vesille ei ikinä pidä suunnata suinpäin. Varsinkin aloittelevan melojan kannattaa miettiä huolellisesti, mitä pakata mukaan. Näin retki sujuu mukavammin ja turvallisemmin ja ongelmatilanteissa on helpompi toimia. Melonta ei ole varsinaisesti välineurheilua – kajakkia ja melaa lukuun ottamatta – mutta vesillä liikuttaessa ja retkillä yleensäkin on hyvä olla mukana muutamia perusjuttuja. On parempi, että mukana on kaikki tarpeellinen, vaikka kaikkia varusteita et käyttäisikään. Onneksi osan varusteista voit myös vuokrata.

Oikeat välineet tekevät melonnasta mukavampaa

Aivan ensimmäisenä pitää tietenkin valita mukaan sopiva kajakki tai kanootti. Kajakkeja on erilaisia: lyhyisiin päiväretkiin järvessä tai suojaisalla merenrannalla sopii hyvin umpinainen yksikkö- tai kaksikkokajakki, pidemmillä retkillä retkikajakki. Sisämaan joki- ja eräretkillä, kuten kalastus-, metsästys- tai luontokuvausmatkoilla voit hypätä myös avokanootin kyytiin.

Kun oikea kajakkityyppi on selvillä, pakataan mukaan siihen sopiva mela. Se voi olla yksi- tai kaksilapainen, ja melan kätisyys on usein säädettävissä. Muista pakata joka melojalle omansa! Varusteista mukaan tarvitaan vielä aukkopeite: sillä estetään veden pääsy sisälle kajakkiin.

Muista aina vesillä liivit

Vesille ei sopi lähteä ilman pelastus- tai kelluntaliivejä. Melojille on saatavilla omia kevyitä melontaliivejä, joissa on mukava liikkua. Pidä liivit päällä aina vesillä! Liivit valitaan käyttäjän koon ja painon mukaisesti. Muista, että kajakki on venettä kiikkerämpi ja kaatuu myös helpommin.

Pakkaa mukaan tarvittavat tavarat vedenpitäviin kelluviin pusseihin. Varsinkin kännykän paikka on taskun sijaan sille tarkoitetussa pussissa. Mukavasti alkanut retki menee pilalle nopeasti, jos tavarat kastuvat. Varsinkin kylmällä säällä ja talviaikaan tämä pitää huomioida erityisen tarkasti. Melojalle on tarjolla paljon muitakin turvavarusteita, joista kannattaa kysyä alan erikoisliikkeistä.

Valitse vaatteet sään mukaan

Älä pakkaa mukaan liikaa vaatetta, mutta muista, että varsinkin merellä tuuli voi puhaltaa vilpoisastikin. Melontaharrastajalla ei ole tarvetta erityisvaatetukselle – tavalliset shortsit riittävät, kunhan ne eivät hankaa ja ovat mukavat jalassa. Päiväretkille kannattaa silti pakata mukaan lisävaatetta, ja esimerkiksi tuulen- ja vedenpitävä takki on hyvä olla matkassa. Herkkähipiäisempi voi käyttää melontakäsineitä tai -sormikkaita, joilla melasta saa hyvän otteen ja jotka säästävät käsiä kovettumilta.

Älä unohda suojata päätä. Lippalakki tai lierihattu suojaa paitsi auringolta myös sateelta. Melontavälineitä myyvistä kaupoista on saatavilla myös melontalakkeja, joissa on leuan alle tuleva kiristysnaru. Näin lakki pysyy kyydissä aaltojen päällä kiitäessä – tai jos kajakki kippaa nurin.

Pakkaa mukaan myös nämä tärkeät varusteet

Vesi heijastaa todella hyvin aurinkoa, joten aurinkoisella kelillä aurinkolasit sekä tietysti aurinkosuoja ovat tärkeitä. Kannattaa muistaa, että aurinko tekee tehtävänsä jo puolipilviselläkin kelillä. Myös aurinkolaseissa kannattaa valita malli, joka on kiinnitettävissä nyörillä niskaan.

Vaikka vesillä liikutaankin, pitää mukana olla tarpeeksi juomakelpoista vettä. Liikkuessa tulee nopeasti jano, ja vedentarve lisääntyy hellesäällä. Myös lyhyemmillä päiväretkillä on mukavaa, jos mukana on pientä purtavaa. Evästauko piristää ja lisäenergia tulee takuulla tarpeeseen.

Vaikka liikkuisit vain lyhyitä matkoja ja olisit kokenutkin reissaaja, on kännykkä ehdoton apuväline hätätilanteiden varalta. Varmista, että akku on ladattu. Pitkillä reissuilla esimerkiksi aurinkovoimalla ladattavat lisäenergianlähteet voivat olla hyödyllisiä. Ja samalla matkapuhelin on loistava väline matkan taltiointiin kuvin ja videoin.